Trenutna situacija #6

Tikvice su poludele. Radi se o neke dve italijanske sorte: tamno zelenoj i šarenoj. Obe posadjene odmah ispod elektrokulturnog štapa. O elektrokulturi sam pisala ovde.

Dakle, cilj elektrokulture nije bio da imam mega-giga plodove kao što sam jutros pronašla skriveno u lišću, već mi je bio da očistim zemlju od nemani i pridonesem plodnosti tla.

U februaru sam odlučila da ne stavljam stajsko djubrivo ove sezone. Prošle godine su mi se iz njega izlegle razne sitne nemani, životinjice i insekti i ceo plac je bio probušen rupicama u kojima su se skrivali mišići, rovci i slično. Bilo je ružno videti a neki od plodova su bili osakaćeni, izgriženi ili načeti.

Na zemlji na kojoj ne koristite ništa od hemije, ne proterujete i ne lovite, nije uvek lako. Ove godine sam zemljište posula pepelom rano u proleće i zeolitom u aprilu, povremeno sam prskala i zalivala biljke s tečnim organskim djubrivom s mikroorganizmima (koje više ne uvozim iz Holandije, nego kupujem u Zemunu kod distributera). Onda sam postavila štap u sred bašte. Visok preko 2m, obložen bakarnom žicom za koju sam mislila da smo je pogrešno uvili (ovo ima veze sa severna-južna hemisfera) i s malom antenicom od bakra na vrhu. Bakarni završetak žice je zajedno s drvenim štapom ušao u zemlju.

I šta se desilo?

Prvo što sam primetila, jako brzo posle postavljanja je da su rupice koje su životinje pravile u zemlji nestale. Nije ih bilo ni na delu gde je bašta a ni na okolnom zemljištu koje nije obradjeno. To se desilo skoro preko noći i bilo je čudno. Onda je vegetacija počela jako da buja (korov zajedno s rasadom), blitva (iako je nismo sadili ove godine) je potpuno poludela, gajbe i gajbe blitve sam obrala, toliko da je više niko u komšiluku nije hteo. Divlje zelje koje ima najfantastičniji ukus je isto tako zaposelo baštu. Uspele su rukola i maslačak, koje koristim u salatama. Recept ovde.

Paradajz nije preterano bujan još uvek, ali je izbacio dosta malih plodova. Bundeve su pustile mnogo cvetova i zametnule plodove. Pasulji su prava džungla oivičena suncokretima s jedne strane i kukuruzom s druge. Gladiole počele da cvetaju. A tikvice se moraju brati svaki drugi dan. Dokaz o jednoj koje nije bilo prošle nedelje ostavljam ispod.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *