Recepti

NIje baš sve ali čorba i pesto od danas ubranih tikvica.

Čorba od tikvica

Potrebno:

1 krompir

1 šargarepa

1 mlada tikvica

Malo mirodjije (jer se ona meša najbolje u čorbi 😊)

So, biber, vegeta, malo ulja

Kašika grčkog jogurta

Oljuštiti, oprati i iseckati povrće. Staviti da se kuva s malo vegete (ili kockom za supu), posoliti.

Kad je povrće omekšalo a nije se još raspalo (znači 15tak minuta), skinuti ga s vatre. Ubaciti mirodjiju i sa štapnim mikserom sve ispasirati. Dodati malo maslinovog ulja i pobiberiti. Sipati u tanjir i kad se malo prohladi dodati kašiku grčkog jogurta po želji.

Čorba je gusta jer krompir i šargarepa daju teksturu.

Pesto od tikvica

Potrebno:

3-4 šake listova bosiljka

Šaka indijskih oraha

2 velike tikvice

Kesica parmezana 100g

So, biber, maslinovo ulje

Kuhinjska mašina ili blender za mlevenje i mešanje

Tikvice oprati i ne ljuštiti. Iseći na kriškice i malo ih prodinstati. U aparat za mlevenje staviti bosiljak, indijski orah i prohladjene tikvice. Posoliti, pobiberiti, dodati maslinovo ulje i parmezan. Služiti na testenini po izboru. Ukus je prefinjen.

Potrebno za 2 osobe:

Šaka rukole

Šaka maslačka

6 lešnika

Za preliv: senf, maslinovo ulje, sok od pola limuna, malo narendane kore limuna, so i biber

Oprati i izmešati salatu, preliti s marinadom od senfa i posuti s lešnicima.

Iskreno, ja sam iseckala slaninicu na kućice, propržila je i posula preko svega. Dala je blagi ukus dima.

Ali trik ove salate je da pustite da odstoji. Da divlje gajene rukola i maslačak upiju preliv: 20 – 30 minuta. 🙂

Salate od voća i povrća su mi postale omiljene. Voće sam počela da koristim i u predjelima, meke kruške viljamovke zapečene sa kozijim sirom i medom, zapečene šljive u slanini a la Jamie Oliver, Rouquefort na kajsiji.  Dok obilazim Sitoniju na Halkidikiju isprobavam njihove zakuske i jela. Učestvujem u kratkoj školi kuvanja i kući nosim nekoliko novih recepata.

Možda mi se od svega ipak najviše svidela Salata od breskvi i spanaća koju sam jela u jednoj taverni na plaži Karydi. Od svih plaža koje sam videla na ovom putu, ova mi se najmanje dopala. 😊 Znam, vole naši ovu plažu ali nije za mene jer je svega previše: mnogo sveta, mnogo plitko, mnogo glasno. 😊

Ali zato Karydi ima lep restorančić. U njemu sam jela salatu iznenedjenja.

Potrebno za jednu ososbu:

1 zrela i mirišljava breskva (s korom)

Šaka mladog spanaća

Nekoliko listića sveže nane

Tanki listići tikvice (isečene s nožićem za ljuštenje povrća)

Karamelizovani orasi (mala šaka)

So, biber, maslinovo ulje i ako imate malo sirćeta od nara

Očistiti, oprati i iseći povrće i breskvu, orahe malo karamelizovati sa šećerom. Posuti i začiniti. Onda iseckati sveže listiće nane i posuti preko. Izmešati. Taj osvežavajući ukus ovog začina je neprocenjiv. Zbog njega ova salata ima najviše smisla. Ali za razliku od libanske Tabbouleh salate, ovde se nana ne utopi u ulje nego ostane „hrskava“ i sveža.

Inače na ovom putu sam se sretala i s nekim drugim svežim začinskim biljem, majčinu dušicu sam jela na ovčijem belom siru i moram reći da me je i taj ukus iznenadio. Ukusi su, čini mi se, najvažnije male stvari u životu. 😊

Potrebno:

1 pakovanje zelenih mladih špargli

1 konzerva kuvanih leblebija

1 srednja jabuka

So, biber, malo maslinovog ulja, malo balzamiko sirećeta, malo limuna

Parče plavog sira

Blago obariti špargle, isprati leblebije pod hladnom vodom, oguliti jednu jabuku i iseći je na kockice.

Sve pomešati. Jabuku isprskati s limunom, začiniti i izmrviti plavi sir po vrhu.

Uvek dobro u maju kad su špragle mlade. Brza salata koja može da se jede „sama“ a još je bolje ako kod (nekog) „Čakija“ naručite pileći batak s roštilja. 😊

Nisam mogla da izdržim, prve jagode sam stavila u Mascapone i napravila tortu čiji recept sam videla na Instagramu. Deca bila oduševljena. Ostavljam malo „unapredjen“ recept. 😊

Potrebno:

200g jagoda

Jaja, brašno, kisela voda, malo mleka –za 10 tankih palačinki

200g Mascapone sira

100g šlag

2 kašike šećera

Korica jednog biološkog limuna

Malo sveže nane (ako imate)

Napravite palačinke i ostavite ih sa strane da se ohlade. Umutite šlag, dodajte šećer, a onda umešajte i Mascapone. Dodjte koricu limuna i svežu seckanu nanu. Operite i iseckajte jagode. Redjajte palačinke kao tortu u kalup koji može da se rasklopi. Red palačinki, red sira, red iseckanih jagoda. Kalup staviti u frižider na 2 sata da se torta ohladi i malo stegne.

Služiti samo specijalnim ljudima, možda za Vaskrs, možda už šampanjac 😊.

Pileća supa s rezancima je ono što kuvam kad smo bolesni, a Minestrone kuvam kad je zima i kad napolju padne sneg. 😊

Potrebno:

1 glavica crnog luka

Nekoliko čena belog

Šaka rendanog kupusa

2 šangarepe

3 štapica celera

1 veći krompir

Šaka kuvanog pasulja

200 g paradajza iz konzerve (onaj seckani)

Šaka sitnije testenine (npr. Arpa ili Orzo testenina koja izgleda kao krupni pirinač)

Šaka peršuna

Malo ulja za kuvanje i malo maslinovog ulja za kraj

Biber, so i vegeta

Prodinstati lukove, šangarepu i celer pa dodati sve ostale sastojke (osim testenine), naliti vodom da pokrije. Kuvati dok se paradajz ne rastopi. Dodati začine. Sa strane skuvati pastu (al dente) i kad je supa skuvana dodati pastu.

Kad je sve sjedinjeno i gotovo, preliti s malo maslinovog ulja pre služenja.

Ovo je primer comfort food; vruća, tek skuvana teši i kad vam uteha nije potrebna. (love)

Photo by Google

Kad želim da unesem malo leta u zimu, spremam mus od Poljaka. Nekoliko pratilaca na Instagramu me je molilo za recept. Ispod ga ostavljam.

Ovo je prava poslastica za vegane medju nama i one koji uživaju u humusu i tahini.

Italijani luduju za ovim legumom. Kad je godina rodna, skoro sva proizvodnja iz trebinjske doline ide za Italiju. Inače Grah Poljak se koristi i u lečenju dijabetesa. Zrna se ispeku kao kafa i onda kuvaju u neku vrstu napitka. Nisam probala, ne znam ukus. Ali jesam probala i nekoliko puta spremala mus ili spread, ili nadev i namaz od Poljaka.

Ovo ostavljam kao recept za predstojeće posne dane i za kraj ove veličanstvene godine.

Potrebno:

200 g suvog zrna graha poljaka

2 kašike Tahine

3 čena belog luka

Malo limuna

Malo peršuna

Maslinovo ulje, so, biber

Blender

Noć pre kuvanja potpite zrna u hladnu vodu.

Ujutru kuvajte dok se ne skuva, kod mene je to oko 1,5 sat.

Izblendrajte, dodajte Tahinu, beli luk, malo limuna, peršuna, puno maslinovog ulja i začinite po želji. (može i malo ljute aleve paprike, ko voli). Sve još jednom pustiti kroz blender da se dobije konsistentna masa koja može da se maže na hleb. Ako je potrebno dodajte malo vode od kuvanja da ne bude suviše gusto.  

Služiti uz prepečen hleb, tost, kao predjelo. Uz toplo crveno vino (toplo po aromi i težini, ne po temperaturi 😊, jer svako vino treba piti prohladno).

Obožavam karamelizovane jabuke. I pečene lešnike i sve to jesenje.

Iz Trebinja sam donela 12 kg jabuka. Mislila da od njih pravim čips. Obožavam čips od jabuka bez šećera.

Ali tip koji ima sušaru, pored toga što me zove Anči i sve mi govori na ti (iako se nikad nismo sreli, i ne znamo jedno za drugo, i ja mu persiram, i mislim da bih mogla da mu budem mama) se nikad više nije javio. Kao sve može, i hoće i da dodje po jabuke i tako to…. 😊 ali sva sreća, jer da se javio, jabuke ne bi završile u mojoj rerni…. 😊

Potrebno:

  • Nekoliko većih i zrelih jabuka
  • Šaka šećera
  • Krupno i neravnomerno mleveni lešnici

Očistiti jabuke i seći ih na tanje ploškice. Posuti šećer i lešnike i peći u rerni 15tak minuta, dok se šećer ne karamelizuje, jabuke istope a lešnici blago zapeku. Služiti sa sladoledom od vanile (a može i bez).

Zapečeni lešnici su uvek divine!

Recept je za 5 kg paradajza – ja ga nisam gulila

List peršuna i celera

Pola kg šargarepe – narendane

2 glavice belog luka

So, biber, malo šećera i maslinovo ulje (opciono)

1konzervans i 1/2 vinobrana

Paradajz, narendanu šargarepu, beli luk peršun i celer stavite u blender ili onu mašinu koja električno melje. Sipate u jednu veću posudu. Posolite, dodate malo šećera i ako želite bibera. Promešate. Dodate konzervans i malo vinobrana. Tokom 12 sati kad treba da odstoji, povremeno mešate (noću kad krenete u toalet prodjete pored šerpe 😊 )

Ujutu sipate u teglice ili flašice i možete da ga pri vrhu zalijete maslinovim uljem (oko 1 cm), a i ne mora. Zatvoriti i držati na suvom i prohladnom mestu.

Ovu salsu ili preliv, služiti uz crni naseckani luk (još lepše uz praziluk) i razna pečena mesa. Može kao preliv a najlepše je kao sveža salata ili supica.

 

Potrebno:

Pakovanje lazanja listića 500g

300 g rendanog kačkavalja                                                                     

Pola kg blitve ili spanaća

1 l mleka

4 jaja

Malo peršuna, mirodjije ili nekoliko listića bosiljka

Malo ulja, brašna, soli, bibera i vegete plus 2 čena belog luka za bešamel sos

Uglavnom ne pravim ovako lazanje ali kad nemam ništa drugo u frižideru, onda može i ovako.

Ukuvati bešamel sos kao što ste navikli. Ja sam pravila sa speltinim brašnom i sa dva propržena čena belog luka i dodala sam malo peršuna i bosiljka.

Kad je sos gotov onda redjati: Red testa, pa na njega (živu) blitvu koju prelijemo sosom a odozgo dodamo šaku rendanog kačkavalja. I tako redjamo dok imamo s čime. Meni je danas ostala blitva, kojom sam prekrila poslednji sloj testa.

Umutiti 4 jaja s mlekom, dodati so i biber i time preliti blitvu.

I dok redjam i pečem razmišljam kako nije važno umeti živeti već je važno umeti lepo živeti.

Na kraju još malo posolim i pobiberim. 😊

Potrebno:

6 “burence” tikvica, to su one loptaste (mogu da budu narandžaste a mogu i one obične bele)

150g pirinča

Šaka peršuna i mirodjije

Jedna lepa veća glavica crnog luka

Nekoliko čenova belog luka

Vegeta, so, biber, malo brašna za zapršku, malo ulja

Jedan paradaj sečen na kriške

Malo grčkog jogurta za prelivanje (po želji)

Postupak:

Na ulju propžite crni luk sitno seckan s belim lukom (isto seckanim) i dodate vegetu, so, biber, peršun i mirodjiju. Dodate malo tople vode da pirinač počne da se kuva.

Oljuštite i izdubite tikvice. Punite ih s nadevom koji ste izdinstali i “začepite” s kriškom paradajza.

Poredjate u šerpu, zalijete toplom vodom dodate još malo vegete, peršuna i mirodjije i pustite da se lagano krčka oko pola sata. Onda razmutite malo brašna (u koji možete da dodate malo aleve paprike radi boje a i ukusa 😊 ) prelijete tikvice u šerpi i ostavite još desetak minuta da se krčkaju. Isključte ringlu i čekate pola sata. Ja čekam, vi ne morate. Mislim da su ukusi bolji kad jelo “odleži” i malčice se prohladi. 😊 A onda, ako želite dodate malo grčkog jogurta dok servirate.

Prijatno!

Potrebno je:

500 grama špargli (teško je naći ali više volim bele od zelenih)

Tahina (gotova iz samoposluge)

Nekoliko maslina

Peršun

Limun

4 karabataka bez kostiju

Jedan ceo limun

Nekoliko cherry paradajzića

Ulje

Biber i so

Ogulite špargle i odsecite im stopice. Stavite u provrelu vodu s malo soli i kuvajte kratko. Bele špargle treba kuvati nekoliko minuta duže od zelenih. Ja ih kuvam 7-8 minuta. Ocediti. Servirati na tanjiru s kašikom Tahina preliva, malo limuna, so, biber i maslinovo ulje i malo peršuna. Masline su za dekoraciju. 😊

U medjuvremenu poredjati karabatake (otvorene) u pleh. Dodati so, biber, maslinovo ulje i limun (koji ste dobro oribali pod česmom) rasečen na kriške, nekoliko rasečenih malih paradajza. Peći dok ne porumene. Paziti da se meso ne presuši. Piletina s limunom je jedna od najukusnijih stvari koje sam otkrila kasno u životu. 😊

Ovaj kolač pravim često, uglavnom zimi. Ponekad sa voćem iz konzerve ili kompota, npr kruške, ali i voćem iz zamrzivača. Mislim da su za ukus i miris (koji je nestvaran i u mešenju a i kad je kolač gotov) zaslužan vanilin šećer i jogurt. Jogurt čini ovaj kolač potpunim.

Potrebno:

3 jaja

1 čaša šećera

1 čaša ulja

1 čaša jogurta

2 čaše brašna (ja stavljam manje)

1 prašak za pecivo

1 vanilin šećer

Korica jednog limuna

500g višanja (ako su zaledjene, ne morate da odmrzavate)

Sve pomešati, višnje dodati-posuti po testu 7, 8 minuta pošto ste kolač stavili u rernu. Peći na 200 stepeni oko 25 – 30 minuta.

1. Tajin od plavog paradajza

Potrebno:

200g kuskusa

Malo iseckane sveže nane

Maslinovo ulje

1 kašičica karamon semenki

1 štapić cimeta

1 crni luk

1 Plavi patlidžan sečen na kockice (ja ga ne ljuštim ali ga dobro operem)

2 čena belog luka

Konzerva paradajza (sitni, ne sečeni, u sosu)

125ml vode

1 kašičica meda

2 tvrdo kuvana jaja

So, biber

I ako imate, i baš želite da ispratite recept do kraja, onda i malo zrna susama, bundeve ili suncokreta (šta vam se nadje pri ruci)

Kuskus prelite vrelom vodom, pokrite i ostavite da nabubri. Onda ga promešajte viljuškom i dodajte svežu nanu i posolite.

U medjuvremenu zagrejte ulje u velikom tiganju (ili u wok-u ako imate). Dodajte kardamon i štapić cimeta, kuvajte mešajući oko 30 sekundi dok začini ne puste miris. Dodajte, crni luk, plavi patlidžan i kuvajte, mešajući još 3, 4 minuta dok plavi ne omekša i dobije zlatnu boju.

Dodajte beli luk i konzervu s paradajzom, i kuvajte još 8 do10 minuta, dok sve ne bude dovoljno kuvano. Posolite i dodajte kašičicu meda. (ja pre toga odstranim štapić cimeta)

Kuskus stavite u činiju, preko njega sipajte plavi patlidžan, rasecite tvrdo kuvana jaja i postavite ih na vrh i po želji dodajte još seckane nane i semenki.

 

2. Sos od rena

Potrebno:     

Ren (izrendan s pijace) 40 gr

Mleko 250 ml

Pavlaka 2 kašike

Brašno 2 kašike

Puter 30 gr

So i biber

Napravite blagi bešamel s brašnom, mlekom, pavlakom na puteru. Posolite i pobiberite, umešajte ren. I služite preko mesa po izboru.

 

3. Kafa s kardamonom

Potrebno:

Sve kao za domaću kafu (uljučujući i džezvu)

Pola kašičice samlevenog kardamona (ja meljem u mlinu za kafu)

Zajedno s kafom kad je zakuvavate, dodate i mleveni kardamon. Pustite da provri. Šećer je opcioni ali baklave nisu, idu savršeno uz ovu kafu.

 

4. Losos supa (na Vesnin način)

Potrebno:

1 čaša belog vina

1 pavlaka za kuvanje

Malo putera

Nekoliko komada losos ribe, filet

Nekoliko mladih šangarepa

Nekoliko strukova mladog crnog luka

Šaka belih šampinjona

Komadići limuna

Šaka peršuna

Voda

Kratko prodinstati šangarepu, luk i pečurke na puteru pa naliti vodom i vinom. Staviti komade ribe i kuvati 20 minuta. Po završetku, kad se skine s ringle, umešati pavlaku i dodati komadiće limuna i peršuna.

Ova supa bude kao jelo i služim je bez bilo kakvih drugih dodatnih predjela i jela. Ali, naravno, vi možete da je služite kao supu koja prethodi nečem drugom.

Na ovu supu me je zvala draga Vesna dok je živela kraj mora. A inspiracija je došla od sličnog jela koje spremaju u Moneovom omiljenom selu Giverny u Francuskoj. A čula sam i da je Finci spremaju slično, samo dodaju puno mirodjije. (Što je realno dobra ideja 😊)

Obožavam flekice s kupusom. Taj recept dolazi od moje bake po majci koja je ovo jelo donela iz Slavonije. I kad imam 20 minuta za ručak, spremim flekice s kupusom.

Potrebno:

300g svežih flekica s jajima

Jedna glavica mladog kupusa

So i biber

Izdinstati kupus 20 min. Da bude pomalo hrskav. Dodati puno bibera i malo soli. Flekice skuvati. I sve pomešati. Dodati još bibera. (ne posipati parmezan nipošto 🙂

 

U jednom od ekskluzivnih hotela novljanske rivijere, na meniju se nalazi potaž od bundeve. To me je toliko oraspoložilo da sam rešila da vas o tome izvestim. 😊 To je ujedno i najjeftinije na njihovom meniju, “tričavih” 6 evra. Reših da je probam i uporedim s mojim receptima. I bila je dobra čorba. Pun ukus, odlična tekstura, boja kao iz snova. A verujem kad se koriste sveži začini, da ima još više ukusa. Dobar je recept (ostavljam fotku sa sastojcima ispod).  

 

Upravo sam završila tanjir slatkog kupusa. I hoću još. Umirem za ovim receptom i pravim ga često preko cele godine, čak i kad ostali jedu kiseo kupus.

Potrebno:

Glavica (mladog) kupusa

3-4 šangarepe

Glavica crnog luka

4 čena belog

Vegeta, so, biber, ulje i mirodjija

Malo soka od paradajza (ili ako imate može i krupno sečen svež, zreo paradajz)

Očistiti i iseći povrće na krupne komade: kupus, šangarepu, crni luk i dodati čenove belog. Poredjati u šerpu, dodati vegetu so, biber, preliti uljem, dodati sitno seckanu mirodjiju i malo kuvanog soka od paradajza. Kuvati samo 20 minvuta. Onda služiti za glavne obroke a može i izmedju za užinu. Savršen!

Danima mi se jedu knedle sa šljivama. Ali ne pravim komplikovane i dugotrajne recepte. Volim lake i brze stvari i naletim na ovaj recept negde na Instgramu. Pojma nemam čiji je i unapred se izvinjavam za copyright. Ja sam ga još uprostila i malo izmenila.

Potrebno:

600g zrelih šljiva

100 g šećera

100 g griza

400ml bademovog mleka (ali vi možete i obično)

Malo cimeta

400 g prezli

Malo ulja

Šljive oprati, prepoloviti ih i izvaditi koštice. Poredjati ih u pleh, okrenute na dole.

U posebnoj posudi skuvati griz sa šećerom, dodati malo cimeta. Više volim kad je griz tečniji.

Preliti griz preko šljiva. U trećoj posudi nauljiti prezle i posuti preko griza. Sve zapeći na 200 stepeni 10 minuta u rerni. Šljive će se istopiti (ako su zrele) i biće san snova kolač.

Potrebno:

750 g slatke žute bundeve

Vegeta, so, biber, zrnca kima, malo maslinovog ulja

Jedan crni luk

2 čena belog luka

Peršun i malo mirodjije (ako imate)

U čorbe od bundeva ne dodajem ni šangarepu a ni krompir. Možete ako želite, ali budenve već imaju krtolasto zemljani ukus i nema potrebe ga naglašavati. Ovo je pouzdano slatka bundeva pa šećer ne treba dodavati, ali ako niste sigurni, možete dodati malu kašičicu šećera pri kuvanju.

Oguljenu bundevu, crni luk i čenove belog stavite da se kuvaju. Pokriti vodom sve što ste isekli u šerpi. To je dobra mera za vodu. Bundeva se kuva jako brzo. Nemojte da je prekuvate. 10tak minuta pošto je provirlo je često više nego dovoljno.  

Posoliti, pobiberiti, dodati peršun, mirodjiju, vegetu i pola kesice kima. Isključiti i pustiti još nekoliko minuta na laganoj vatri.

Skinuti s vatre i ispasirati čorbu mikserom.

Služiti vruću uz preprčen hleb s belim lukom i čašom laganog belog vina.

Potrebno:

3 čaše (od jogurta) brašna

2 čaše šećera

1 čaša kisele vode

1 čaša mlake vode

1 čaša ulja

200g maka

1 kesica prašla za pecivo

500 zamrznutih malina

(ako želite kolač možete premazati čokolandom glazurom, u tom slučaju vam treba 200 g čokolade i malo ulja)

Brašno, šećer, ulje, vodu, mak i prašak za pecivo umutiti žicom za mućenje ili mikserom da se dobije homogena, više tečna nego čvrsta masa.

Sipati u podmazan pleh. Dodati maline koje su još u smrznutom stanju i peći u rerni na 200 stepeni oko 35 minuta.

Ne premazujem ni sa čim i jedem dok je još vruće a često i dok je pomalo tečne unutrašnje sadržine. U tom slučaju, peći kraće, samo da se zapeku korice.

(u receptu na fotografiji korišćene prethodno odmrznute maline 😊)

 

 

Kao student a i kasnije, često sam pravila ovu čorbu. Hranjiva je.

Potrebno:

1 kg bundeve oguljene

2 glavice crnog luka

Nekoliko čenova belog

Korijander (ima da se kupi u Lidlu) ili peršun

So, biber, vegeta

Bundevu i lukove staviti da se skuvaju. Dodati vegetu, so i biber. Ja kuvam dok su komadi još celi, ne dopuštam da se raspadnu. Pred kraj dodam šaku korijandera. Mikserom ispasiram čorbu.

Ne služim s tečnom pavlakom, ali vi možete. 😊

Iz nekog razloga se recepti čitaju podjednako često kao i blogovi. 😊

Drago mi je iako o sebi nikad nisam mislila kao o domaćici. Svesna sam da su moji recepti malo drugačiji. To je posledica dve važne stvari u mom odrastanju: moja mama je uvek bila zaposlena i kuvala brze ručkove izmedju 15.00 i 16.00 sati, u periodu kad stigne kući s posla i kad se svi okupljamo oko stola. A drugi faktor je da sam kuvala za sebe od svoje 21. godine kad sam počela da živim sama sa sestrom. Mix našeg porekla i zemlje u kojoj smo živele je stvorio lepu kombinaciju tradicionalnih recepata i osećaja za inostrane kulture.

Danas, ipak jedan tradicionalan recept sa twist-om jer dolazim s kesom punom Stojine buranije. Pažljivo ju je negovala i ukus je onaj iskonski, tanka i mirisna, danas se kuva straight. Ispod ostavljam recept.

Potrebno:

500g buranije

2 manje glavice crnog luka

1 svež paradajz

Malo kuvanog paradajza ili iz tetrapaka

So, biber, vegeta, ulje

Malo jogurta

Očišćenu buraniju staviti u šerpu. Crni luk očistiti i iseći na veće komade, dodati buraniji. Zatim dodati sve začine i ulje i paradajz sečen na krupne kriške. Kuvati 20-25 minuta. (ovo zavisi od svežine i sorte buranije koju imate) Dodati malo kuvanog paradajza i kuvati još 5-10 minuta. Skinuti s vatre, pokopiti i pustiti 15tak minuta da odstoji. Ukoliko je potrebno, dodati malo maslinovog ulja i još krupno mlevenog bibera. Služiti s malo jogurta.

Danas sam spremala i fokaču s ruzmarinom uz ovo jelo. O njoj možda nekom drugom prilikom.

 

Dodjem kući iz bašte i donesem crvenu blitvu i nekoliko strukova crnog luka i to iseckam, bacim na tiganj 60 sekundi i onda dodam dva jaja. I to služim s čašom crnog vina, iz Tvrdoša i kriškom crnog hleba od celog zrna. 😊

Kad kuvate slavsko žito, često, ne uvek, posle cedjenja ostane gusta tečnost, skoro kao sluz. Najbolja čorba koju sam napravila bez mesa je upravo ona koja je bazirana na toj tečnosti. Beskrajno je ukusna a recept ide ovako:

Potrebno je:

Voda koja je preostala kad ste ocedili pšenicu za žito

Zelen

1 crni luk

Malo ulja, so, biber i trunka vegete

Peršun

Očistite zelen, 2 3 šargarepe, belo i crni luk i sve iseckajte na sitne kockice. U dublji sud u kome ćete kuvati čorbu nalite 3 prsta hladne vode ili koliko je potrebno da vam pokrije povrće koje ste iseckali. Prokvajte ovo bez dodavanja bilo kakvih začina. Povrće treba da je skoro skuvano, recimo 15tak minuta. U tu vodu sipajte preostalu tečnost od žita, posolite, pobiberite, dodajte vegetu i malo ulja i ako je potrebno razredite tečnost ako je suviše gusta dodajući još malo vode. Dodajte jednu kašiku kuvanog žita.

Kuvajte 10 minuta, skinite s vatre, dodajte svež peršun i poslužite kad se malo prohladi.

Ovako kuvam često (ne uvek) i ostale supe i čorbe. Začinjavam ih tek kad su skoro gotove.

Retko primam stopere. Obično su mi kola puna ili se ne osećam dovoljno sigurno, ili je polu mrak, ili ne poznajem teren. Ali kad krenem na Zlatibor da pešačim, zaustavi me stoperka Milica iz Koštice.

Kuvarica, ne po vokaciji nego iz ljubavi. Jos tačno 6 meseci joj fali do penzije. Kuva za 700 Turaka koji na Zlatiboru grade u nebesa.

I tako, priča mi o svojoj vrednoj porodici, o sinovima i kćeri i slično. I onda, valjda da bi se odužila za vožnju, da mi nekoliko svojih recepata.

Delim sa vama ovaj jedan koji nisam još isprobala. Ostali recepti i saveti o kuvanju slatkog kupusa, teletini ispod sača ili komplikovanoj pici za dvoje, su tajna koja je ostala u kolima, izmedju Milice, mene i Louis Armstronga koji je pevao Body and Soul iz zvučnika.

Potrebno:

1kg piletine od belog mesa (ili još bolje, skinuto od kostiju)

300g pavlake za kuvanje

2 pomorandže

So, biber, ulje, začin C

Ispržiti piletinu na ulju. U posebnoj posudi izmešati pavlaku, sok od 2 pomoradže i sve začine. Staviti na ringlu da se ukuva. Preliti piletinu i služiti sa vegetarijanskim pilavom.

Potrebno:

300 gr blitve (može i spanać)

1 veći praziluk

3 kašike brašna

4 jaja

1 prašak za pecivo

malo ulja, so, biber

malo kisele vode

Umutiti jaja, dodati, prašak za pecivo, sir i malo kisele vode i još mutiti mikserom (ili još bolje onim štapnim mikserom).

Onda dodati blitvu, koja je očišćena i oprana ali je živa. Polako mikserom umutiti blitvu u smeši.

Dodati malo ulja, bibera i soli i 3 kašike brašna.

Iseckani praziluk samo posuti preko smeše i promešati, ne mutiti mikserom.

Izliti u sud za pečenje koji je nauljen i peći oko 35 min na 200.

Iz statistika koje čitam sa site-a, jedna od najposećenjih rubrika je ova s receptima.

Pa evo onda za večeras jedan recept koji je hrana za utehu:

Potrebno:

2 veće glavice belog luka

krupna so

malo bibera

maslinovo ulje

aluminijumska folija

Glavici luka odrezati krunicu, tako da se naziru čenovi. Postaviti je u središte komada folije, posuti krupnom solju i preliti maslinovim uljem. Paketić zatvoriti. Svaku glavicu uvijam posebno.

Staviti u rernu na 200 stepeni oko 50 minuta. Kad je gotovo i razvijete paketić, čenovi luka treba da su skoro potpuno karamelizovani.

Posuti crnim biberom.

Služiti s masnijim kozijim sirom i dobrim crvenim vinom.

 

Pre nekoliko godina sam u Amsterdamu 3 nedelje čuvala jednu malu gradsku baštu u avgustu.

U urbanim sredinama na Zapadu, postoji mogućnost da se prijavite da gajite svoje povrće nedaleko od mesta boravka. Tako je i moja prijateljica Nada imala svojih nekoliko ari. Iz Bosne je donosila seme a ponešto nabavljala i od lokalnih agronoma.

Te godine kad je odlučila da ide na odmor, poverila mi je čuvanje njenih tikvica. One su u tom trenutku radjale kao lude.

Išla sam da pazim i zalivam baštu 2-3 puta nedeljno i vraćala se s kesama punim tikvica.

Pored toga što sam tikvice poklanjala poznatim i nepoznatim, jer je nemoguće bilo sve pojesti,  danima smo smišljali recepte za nova jela s tikvicama.

Tako se desio i ovaj.

Potrebno je:

nekoliko izrendanih tikvica,

malo kisele vode,

2 jaja,

prašak za pecivo,

nekoliko kašika brašna, koliko da se dobije testo kao za palačinke

so, biber i ulje.

Recept je „odokativan“ ali uvek uspe.

Sve pomešati i uliti u pleh. Peći u rerni na 200 stepeni, vrlo kratko, oko 15-20 minuta.

Sufle će brzo narasti, a tako ga isto treba i pojesti. Što pre, dok je vruć.

Potrebno:          200g vrganja

                            200g paste po izboru (volim leptiriće)

                            2 lista komorača sitno seckana

                            2 mlada crna luka

                            Čaša passata paradajza

                            Malo ulja, so, biber i po želji malo začina C

                            2 šake baby spanaća

Iseckati mladi luk i komorač i izdinstati 5 minuta na ulju. Dodati začine. Dodati krupno iseckane vrganje i malo dinstati zajedno (6 minuta). Paralelno skuvati pastu po želji. U dinstane vrganje sipati čašu kuvanog paradajza i ako je gust dodati malo vode. Dinstati još 5 minuta i onda isključiti ringlu. Skuvanu pastu procediti i dodati u dinstano povrće. Dodati baby spanać, promešati i poklopiti. Pustiti da odstoji bez daljeg mešanja 10 minuta.

Danas sam služila ovu jednostavnu, posnu ali na ulju pastu uz Tamjanika vino iz vinarije Grabak iz Vrnjačke Banje. Bilo lepo.

Potrebno:          šaka baby spanaća

                            1 glavica komorača

                            jedan mladi luk

                            jedan manji paradajz

                            pola limuna

                            malo maslinovog ulja

                            biber i so

Spanać i komorač oprati. Komorač iseći na kockice, dodati paradajz, mladi luk i začiniti. Baciti šaku spanaća. Izmešati. Služiti odmah po spravljanju.

Obožavam komorač i često ga pravim sa ribom u rerni ali mu je ukus ipak najbolji kad je svež i u salatama.

Potrebno:          500g heljinih kora

                            500g spanaća

                            2 struka praziluka

                            4 jaja

                            500g sitnog sira za pitu

                            Kašika kajmaka (ako imaš)

                            Malo kisele vode

                            Ulje

Spanać operi i ocedi, praziluk dobro operi i iseci na kolutiće. U vangli umuti jaja mikserom, dodaj sir, kajmak i spanać i praziluk. Po potrebi dodaj kiselu vodu kako bi se napravila više tečna nego gusta masa.

Pleh za pečenje naulji. Po dnu poredjaj dve kore. Ostale kore gužvaj u vangli sa nadevom i redjaj u pleh. Poslednjom preostalom korom prekri gužvaru. Poprskaj uljem i vodom i peci na 200 stepeni oko 30 minuta.

U kući svi volimo spanać. Jedemo ga najčešće u salatama sirov ili samo preliven vrelom vodom i ocedjen. Moja majka je pravila najbolji spanać u bešamel sosu i sa puno belog luka. Taj recept delim drugom prilikom.