Trenutna situacija #4

Dragana i ja smo danas unele nekoliko novina u proces sadjenja paradajza. Svake godine nešto isprobavamo, malo eksperimentišemo, bodrimo jedna drugu da je svaka novina OK jer ne možemo baš mnogo da pogrešimo.

Iznela sam tri sorte paradajza na plac. Sa organskog imanja u Vojvodini mi je i ove godine stigao Jabučar i „neki dugački italijanski“ paradajz. Rasad Jabučara je bio savršen, poslednjih 20 dana kod mene se „ugojio“, prehranjivala sam ga i prskala kao da je u zemlji i stabljike koje smo danas posadile su bile debljine prsta. Italijanski dugački je bio jako slab i mali ali smo ga ipak prenele u zemlju, možda mu treba malo duže jer pripada drugoj, kasnijoj setvi. Pored ovoga stigao mi je rasad Volvoskog srca koji izgleda dobro. Ne tako kao Jabučar, ali sasvim solidno.

Pošto pratim @tragbiljke naučila sam da se paradajz sadi u paru. 😊 Tako da smo dve sorte (osim Jabučara koji je baš bio veliki) sadile zajedno po dva struka. Pored toga, rupe za sadjenje smo pravile s alatkicom za sadjenje lukovica (vidi video) umesto s motikom.

U rupe smo kao i svake godine dodavale malu lopaticu kreča iz Jelen Dola. 😊 A onda smo strukove „razapele“ na kanap umesto da smo uz svaki stavile štap. Ovo je verovatno greška koju ćemo ispravljati sledećih meseci ali se meni činilo da ovako imamo manje posla (a imale smo više). Zagrnula sam sadnice senom da preventujem plamenjaču.

Onda smo plevile do besvesti, zemlja je divno meka i čupanje ide lako.

Pasulji su kao i svake godine fantastični, prskale ih s rastvorom mleka i sodebikarbone protiv vaškica. Bundevice pustile prve listove, nikle i tikvice, grašak vrlo slabo. Korijander divan, mirodjija tek po malo. Beli luk lepo nikao, gladiole pustile svoja perca. Suncokret savršen i gust, biće za bukete.

Zemlja prepuna glistica, bubamare svuda okolo, na krompiru Zlatica. 😊

Kosile, prskale, prehranjivale, sadile, plevile i prošlo pre podne. (love)

 

razapeti paradajz 🙂

2 thoughts on “Trenutna situacija #4

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *