Potatom

Potatom je nakazica koja je stvorena kalemljenjem paradajza i krompira. To je fini ručni rad, nije GMO, kažu. 😊

Dakle u jednoj biljci na stablu imate (cherry) paradajz a u krtoli krompir. 😊 Mislim, šta da kažem, baš danas, kad sam kupila rasad najsavršenijeg Volovskog srca, naidjem na ovo.

Ali hajde da objasnimo i nakazicu jer sutra već može da bude trend.

Tehnika kalemljenja stabljike paradajza na podlogu stabljike izrasle iz okca krtole je sofisticirana. Kažu da s biljke koja iznikne za oko 3 meseca može da se uber oko 5kg zrelih paradajzića a nakon nekog vremena, kad listovi paradajza počnu venuti, može se izvaditi oko 2 kg krompira. I kažu da je kvalitet i ukus isti kao kod odvojenih biljaka.

Možda ovo ima smisla kao kuriozitet i raritet ali proizvodni troškovi i cena sadnica daleko prevazilaze ono što mi, čak i u organskoj proizvodnji, plaćamo. Ali sve to na stranu, optimizacija je biznis iz kod dolazimo.

Ovo me strašno podseća na ono što se u IT-ju dešava već decenijama, 20 i više godina smo optimalizovali IT sisteme, tehnika i tehnologija je vremenom postajala manja, zauzimala manje prostora a bila snažnija i davala više rezultata. Možda se to danas dešava i sa živim bićima, s biljkama. Ne znam.

Photo courtesy of Google

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *