Šta sam sadila ove godine?

Juče smo posadili najveći deo njivice, 20tak dana ranije nego inače. Preostalo nam je da u maju još prenesemo rasad paradajza na otvoreno. Sve ostalo je sad već u zemlji.

Ove godine je pored naših starih vrsta povrća, na delu i jedna medjunarodna saradnja, jer seme dolazi i sa drugih evropskih destinacija i od niza prijateljskih uzgajivača. Htela sam da malo probamo i neke druge ukuse i vidimo kako uspevaju kod nas na organskom zemljištu.

Pored domaćeg belog luka, jesenas sam posejala crveni ozimni luk iz Hercegovine. Tu je i šetajući stogodišnjak luk (dar od @drago_mir) i seme graha poljaka. Posadili smo ceo red naše slatke bundeve koju smo ove godine stavili pod navodnjavanje.

Seme biološkog graška dolazi iz Slovenije.

2 sorte tikvica (zelena i šarena) dolaze iz Italije. Mnoštvo raznih kultura mi je jesenas poslala divna @zzeljka65 iz rasadnika u Italiji. Tu spadaju i salate matilovac i rukola. Za matilovac koji je jako popularan u kuhinji Francuske i Italije kažu da je najzdravija salata na svetu. Značajan je izvor vitamina A i B i bogat kalijumom.

Iz Holandije nam stiže cveće. To su lukovice gladiola koje su preživele zimu u podrumu a prošle godine njihovi cvetovi bili savršeni. Posadili smo kesicu semena lavande, mix Delfinijuma – cveće koje je simbol letnje bašte i simbol radosti i dobre volje.

Zatim red Vidovac pasulja (seme dar od @mariscintilla) u kombinaciji sa žutim kukuruzom Osmakom. Obe kulture su domaće lokalne.

Onda red šarenog roze pasulja dar iz Francuske (Scarlet runner beans by @drusici.homestead) u kombinaciji sa Osmakom. Ovo jer su sve ovogodišnje vrste pasulja visoke, puzave sorte.

I na kraju Baklan turska sorta pasulja koja dolazi u mnoštvu belih i tu i tamo poneko crno zrno veličine do 2cm. 😊

Za kraj preživelom žbuniću peršuna smo pridodali mirodjiju i korijander (semena koja smo skupili prošle godine od sopstvenog roda). Ostalo začinsko bilje, menta i bazilikum idu u saksije u bašti dar @studio_otw.

Sad čekamo i nadamo se da neće slana. 😊

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *