Dom

Napuštala sam belosvetske gradove u cik zore. Ono kad se nebo lagano sprema za svitanje ali ulična rasveta još gori i svetla praznog grada blješte. Odlazak rano izjutra je mnogo teži od rastanaka koji se dešavaju u sumrak. Nije to samo zbog praznine u želudcu već zbog opšteg osećaja samoće u trenutku kad nešto tek treba da se rodi.

Najbolji su taksisti oni koji ne pitaju kuda ideš i odakle dolaziš. Oni rani to nikada ne rade, jer jutro još nije počelo i dan je neizvestan.

Ljudi koji nikad ne prestaju da putuju znaju da proces odlazaka i dolazaka vremenom ne postaje lakši. Gradovi se smenjuju, rutina prevladava ali praznina u stomaku ostaje. Ostaje i blaga strepnja.

Imam prijateljicu koja je čuvena po izreci: „Idi na bolovanje, da dodješ sebe“; i još kaže: „Nemoj da si dugo odsutna, gubi se osećaj“. Ona misli na osećaj doma. Kad si mnogo na putu, izgubiš osećaj u čijem krevetu se budiš, pričinjavaju ti se poznate slike na zidovima kojih zapravo nema, i u snu ne možeš da nadješ vrata da izadješ. Kad ti se to desi, znaš da ne znaš gde je tačno taj dom.

Good morning, magični Mattew Wong

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *