Trenutna situacija # 2 – Darujemo semena

U sezoni 2022-23. smo u periodu od dva meseca poslali preko 30 paketića semena na razne adrese. Kako smo dobili, tako smo i vratili. Nije to bila samo dužnost već i entuzijazam da se stare sorte umnožavaju, šire i održavaju. Na kraju sezone smo dobili samo dve povratne informacije. Nedovoljno da bi shvatili kakav je rod našeg semena bio na drugim i drugačijim zemljištima. Istina, iz te dobrovoljne akcije ostale su nam priče svakog kome smo poslali. Jer priča o tome ko si, šta si i gde gajiš je bila uslov da pošaljemo seme. 😊

Prošle godine smo u jednom trenutku odlučili da ne šaljemo dalje, da nije vredno. Sad ipak mislimo malo drugačije. Mislimo da moramo da dajemo još mnogo više čak i tamo gde nismo sigurni da će nići ove godine, jer misao i ideju (kao i seme) morate da posejete da bi ono nekad u budućnosti izraslo.

Darivati, poklanjati, davati je veća radost nego tražiti i primati.

Pa zato u nedelji od 15. aprila šaljemo semena zainteresovanim.

Darujemo stare, autohtone sorte našeg semena:

Grah poljak (krupni)

Pasulje: crna kornjača, crveni, žuti trebinjski

Slatka bundeva (velika)

Crvena blitva

Možete da izaberete do 2 kulture. Javite se ako ste zainteresovani. Ova akcija traje dok ima zaliha.

14 thoughts on “Trenutna situacija # 2 – Darujemo semena

 1. Poštovani, hvala unapred na divnoj akciji. Imam baštu na Tari, početnik sam ali učim i trudim se. Po vašim instrukcijama izabrala sam semena crvene blitve i slatke bundeve.
  Hvala unapred i veliki pozdrav 🌻

   1. Draga Ana, ceo koncept koji živite mi se jako sviđa i to je nešto o čemu maštam. Užičanka sam, a s obzirom da sam po muževljevoj liniji upoznala Taru i zaljubila se u nju, rekla bih da mi se najviše sviđa blog Klimatska izbeglica jer sam se potpuno identifikovala. Mada i Tranzistor ostavlja baš snažan utisak. Pošto na žalost živim u Bg, na sve moguće načine se trudim da napravim što više slobodnog vremena da pobegnem na planinu, leti pogotovu…Ne bih podnela da provedem celo leto na beogradskom asfaltu, mislim da to ne bih preživela 🙂 Tako je i krenula priča o bašti na Tari koja me potpuno relaksira i ispunjava…
    Srdačan pozdrav!

    1. Bravo Ivana za izbog života! I ja delim svoj izmedju Užica i Beograda. Jedino tako oba mesta imaju smisla. 🙂
     Posle 15. aprila ću vam poslati ovo što ste naručili. Pustite mi vašu adresu preko kontakt formulara ili preko Instagrama u porukama.
     Srdačno!

 2. Postovana, bavim se bastovanstvom vec tri godine aktivno i bilo bi mi drago da imam u basti autohtonu sortu neke biljke iz domovine moje majke. Ona je rodom bila iz sela Cikot kod Kragujevca.
  Ako se zalihe nisu istrosile izaberite par zrna za mene. Platicu postarinu. Lijep pozdrav, Maja

 3. Poštovana,dopada mi se vaš nalog i priče koje delite.Nekada sam se bavila aktivno poljoprivredom,sada zbog lošeg zdravlja sam hobi baštovan,imam dvorište od 5ari u selu Brestovac.Volela bih crvenu blitvu i crveni pasulj.Srdačni pozdrav!

 4. Poštovana,
  rado pratim vaše objave. Obradjujem kućnu baštu u Banatu, Žitište, i radujem se svakom novom semenu. Zainteresovana sam za grah poljak.
  Srdačan pozdrav

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *