Lepota

Otišla sam iz Amsterdama da bih mu se vraćala. Lepota ovog mesta je neosporna, ona je prepoznatljiva. Gde počinje lepota jednog grada?

Lepota ovog grada počinje s njegovim ženama. To je ona lepota kojoj je dovoljan sapun i voda. Starije generacije bi rekle i Nivea krema, novije mogu i bez. Čist vazduh je glavni razlog za to. Nebo nad gradom je kristalno plavo veći deo godine. Vazduh, voda i nebo su razlozi zašto vam za lepotu treba malo.

Dok pešačim, na svakom ćošku se iznenadim nekim malim lepim detaljima. Ljudi sade ispred svojih kuća i zgrada, koriste svaki pedalj zemljišta da ozelene svoju okolinu. Deca u školama uče da neguju i paze zelenilo, da čuvaju prirodu, kupe smeće, bacaju plastiku u za to odredjene kontejnere, recikliraju i da se priključuju pokretima za očuvanje i održivost. I to je lepota.

Odnos medju ljudima je možda najveća lepota jednog grada. Iako nisu svi ljubazni a ni radni, po prodavnicama ipak imate i zainteresovane prodavce i prodavačice. Juče me je jedan Indijac dočekao na ulazu u robnu kuću sa ogromnim osmehom kao da sam mu rod rodjeni i onda mi je sve vreme bio na usluzi dok sam kupovala, savetovao i odgovarao na moja pitanja. Izašla sam iznenadjena. I to je lepota umeti zaposliti najbolje u svojoj struci.

Ponekad je čoveku potrebno da se izmakne, da sa daljine pogleda u stvari i ljude da bi bio u stanju da pravilno proceni okolnosti i okolinu. A ponekad je samo potrebno vreme.

Školarci sakupljaju plastiku iz kanala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *