Letnji tamjan

I tako… priča vuče priču… od jutros dobila mnogo poruka na storiju na Instagramu.

Ne vredi da vam prepričavam, jer priče koje postiram tamo nisu identične kao priče ovde. Neke nikad i ne završe ovde (ili tamo).  

Ovo što imam u bašti, a za šta nisam znala kako se zove, je srebrna Santolina, to je aromatična biljka iz porodice Asteracea iz koje dolazi i naše čuveno Smilje. Nije čudno ako ste pomislili na Smilje jer baš liče. Santolina je u narodu poznata kao Božije drvce.

Hvala svima koji su pisali, objašnjavali i ljubazno se javljali! Naročito hvala Dragana Kosarčić i njenom profilu essencio thinktura. Jer Dragana mi je malo ispričala o ovoj fantastično korisnoj biljci. Pored toga što je divno dekorativna, što miriše, može da se koristi i protiv moljaca zajedno s lavandom ili bez. Kad je osuštite samo izmrvite i stavite u platnene kesice i u ormane.

Ali možda još bolje, s ovom biljkom (kao i s ostalim koje proizvode esencijalna ulja), možete da kadite kuću, sebe, decu i nezvane goste. 😊

Kako se prave kadilice?

Tako što se sveže ubrane biljke (može Santolina, Smilje, Ruzmarin, Lavanda i slično) upletu u jedan “kao snopić” pa se okače da se suše u tamnu i prozračnu prostoriju. Naravno, ovako upletenom bilju treba duže vreme da se osuši. Od suvoće zavisi i koliko dobro može da gori.

U susret Ivanjdanu, rekla bih, letnji tamjan. (love)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *