Evgenije

Sećate se one priče od prošle godine o orahu? Izazvala je dosta pažnje i reakcija. E sad, ne pišem ovde o tom orahu. Nego o jednom mnogo mladjem (oko desetak godina) u centru našeg placa. Divan je, pravilan, daje mnogo hlada leti, ali ne radja. Posmatrala sam ga cele prošle godine i odlučila da ga krstim, dala sam mu ime: Evgenije, što znači blagorodan, plemenit.

U Požegi u februaru sretnem stručnjaka za orah. Andriju. Sedeli smo za istim stolom. I pričam mu o Evgeniju i pitam dal zna što ne radja. Kaže neko drvo oraha počne kasno da radja. Naročito ono „divlje“ kad je seme samo upalo u zemlju. Ponekad se dešava da ne rodi do 17. godine.  

Drvo oraha raste vekovima i može davati plodove stotinama godina. Drvo od 50tak godina se zato naziva mlada jer je „nedavno“ počelo da daje plodove. Što je orah stariji veći je prinos.

Istoričar N. Kaigorodov je napisao da je na Krimu raslo drvo oraha, koje je godišnje proizvodilo do 70 hiljada orašastih plodova, a u dobrim godinama i do 100 hiljada. Drvo je bilo staro oko 1000 godina, a na osnovu naslednog prava pripadalo je tatarskim porodicama, njih 6.

Evgenije u junu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *