Tri sestre

Nisu one Čehovljeve, nego staroameričke.

U Amerikama pre Kolumba a i dugo posle, lokalno stanovništvo je gajilo 3 kulture zajedno: kukuruz, pasulj i bundevu. Sadili su ih u zajednicama, ne u redovima, tako što je stabljika kukuruza oslonac za puzajući pasulj, pasulj daje nitrogen zemljištu, dok bundeve svojim velikim listovima stvaraju prirodni malč i hlade zemlju oko useva. (love) Ove „tri sestre“ hrane zemljište, čine ga fertilnim i daju proizvode koji su visoko nutritivni. Ovo znaju i naši seljaci.

Prema staroameričkim legendama ovo trojstvo je poklon bogova, kako bi se uvek sadile zajedno, jele zajedno i slavile zajedno. 😊

U „Plavim zonama“ u svetu, mestima gde je primećen najveći procenat dugovečnih, primećeno je i da se ljudi hrane baš na ovaj način: puno leguma, krupno mlevenih žitarica i visoko hranjivih a malo kaloričnih drugih proizvoda.

Ne znajući za ovo i kod mene na njivi je skoro ista takva situacija. Iako posadjen u redovima, kukurz je s jedne strane ophrvan bundevicama a s druge strane žutim trebinjskim pasuljem.

Na Netflixu u ovom trenutku ide serija Live to 100 – Tajne Plave zone koja govori o ovoj temi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *