Klijavost

Vidim i drugi po svojim kućama krenuli da sade rasad iz semena. Obično paradajz, paprika, krastavac i slično. Pa tako i ja pre neki dan u papir stavila Žuti paradajz i Beli krastavac da proklijaju.

Princip je jednostavan: koristim kuhinjski meki ubrus, na njega naslažem semenkice, prekrijem drugim ubrusom, poprskam ih, da budu vlažne i zagušim najlonskom kesom koju prekrijem kuhinjskim krpama. Onda taj pleh na koji sam sve poredjala, stavim pored radijatora.

Beli krastavac je prošle godine dao neke šupljikaste semenke, poluprazne. Pa sam merila njegovu klijavost: U prozirnu čašu vode sipate seme i ostavite 5 minuta. Ono što padne na dno čaše je za sadnju, to je seme koje u sebi nosi mogućnost klijanja. Ostalo bacite.

A pošto brojite i znate tačno koliko ste semenki testirali možete i da izračunate klijavost. Ona treba da bude preko 80%. Nažalost morala sam da ustanovim da je klijavost belog krastavca ispod 20%. ☹

2 thoughts on “Klijavost

    1. Poštovani Slobodane, hvala što pratite Motiku. Ja sam ovaj test primenjivala nekoliko puta na seme povrća koje je moglo da stane u jednu ovakvu čašu; znači manje i lagano. Znam da je i sa pasuljima slična situacija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *