Hleb naš nasušni

U hotelu Beograd, u Čačku, u prvoj art deco poslastičarnici u Srbiji (kako kažu), sinoć se održao mali ali fini skup nekog pristojnog i zainteresovanog sveta.

U Čačak – prestonicu kulture 2023, stiže Marina Lukić Cvetić istoričarka umetnosti iz Muzeja slatka – kuća Cvetića iz Kraljeva, sa pričom o motivima hleba na našim srednjevekovnim freskama. Ilustrovano najfinijim biblijskim prizorima iz naših najvećih manastira, njeno predavanje govori o bogatstvu srpske trpeze srednjeg veka: „Svadba u Kani“ iz Kalenića, „Carska gozba“ iz Manasije, „Tajna večera“ iz Pećke patrijaršije, „Sveta trojca“ iz Djurdjevih stupova.

O proroku Iliji, kome u pećinu hleb donosi gavran, svedoči monumentalna freska iz Manastira Morača, koju je Pablo Pikaso uvrstio u remek dela svetske umetnosti.

Inspirisana hlepčićima, prosforama i slavskim kolačima, Marina je rekonstruisala i sama umesila hlebove srednjeg veka kojima nas služi na kraju predavanja. Ostavlja nas s jasnom porukom: greh je baciti hleb jer je on svež sve dok se ne pojede.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *