Trenutna situacija #9 – Bubamare

Konačno je sunce i toplo. Vole to i biljke, do izvesne mere. Danas je 2. dan kako je vreme junsko. Na placu je bilo oko 25 stepeni. Divota. Može da se radi i u sred dana.

Nećete mi verovati ako vam kažem da je zemljište u ovom trenutku idealno. Meko i rastresito. Ali već sutra, ukoliko ne padne kiša, ili možda u sredu, baštu bi trebalo zaliti. Neverovatno koliko je zemlja suva i koliko je vode trebalo da padne da se oporavi od blage i suve zime.

Zlatice su u granicama podnošljivog. Nisu napale sve biljke, tek po neku. Shvatila sam gde treba da ih tražim, koji list da okrenem i šta najviše vole. I bilo je trebljenja. I biće sledećih nedelja još mnogo više.

Na prvi pogled izgleda da nema vaši ali ima bubamara. A kad ima bubamara onda sigurno ima vaši. U Holandiji u centrima za gajenje biljaka prodaju kesicu bubamara za 30 evra ako organski želite da gajite povrće i biljke. (love) Za svog života, a to znači za 4 do 7 nedelja, bubamara pojede oko 5.000 biljnih vaši.

Dakle, bubamare su najbolji pokazatelj da negde ipak ima vaškica, one su “super odbrana” za naše useve. Recept od prošle godine (voda, domaće kravlje mleko i sodabikarbona) je bio vrlo delotvoran za vaši jer one ne vole laktozu. 😊 I time ćemo ih prskati već ove nedelje. 😊

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *