Koliki je jedan ar?

Znam šta je matematički ar. Ne znam kako on tačno izgleda na mom placu. Taj obradivi deo koji smo „otrgli“ od trave, poorali i posadili, ove sezone se udvostručio. Ali ne znam tačno koliki je u kvadratnim metrima. Uklapam spavaće sobe, kupatila i trosobne stanove, razmišljam koliko tih prostorija može da stane na njivi i tako „odokativno“ merim.

Ovaj podatak je potpuno nevažan meni a verovatno i vama. Ipak, ima mnogo ljudi koji me pitaju koliko je veliki plac. Izveli smo geometra prošle godine i on je iznova premerio i obeležio naš posed. To je važno jer je erozija velika i svakih deset godina se kočići koji obeležavaju imanje, moraju premestiti. Poslednji put za dobrih 2 metra. Toliko se tla „srozalo“.

Pored livade, tu je i deo šume, nešto hrasta, graba, puno paprati koja čuva i hrani zemlju, poneka divlje nikla voćka, naše kultivisane voćke, tu je Evgenije i tu je i deo obradive površine. To što sejemo je 10 puta manje od ukupne veličine placa. Jer se fizički i motikom ne može više. Tako smo naučili da je ar baš velik.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *