Oman

Jedini razlog zbog kog bi neko putovao u Emirate je da se ukrca na let za Muskat. Jer u Oman leti mali broj evropskih avio kompanija. To je savršeno osamljena, predivna zemlja u koju jednom kad dodješ uvek želiš da se vratiš.

Dugo planiram put za Iran. Oman je zamena za taj put. Ali kad sam u Muskatu onda jedem u jednom od iranskih restorana. I pečem hleb zajedno sa glavnim kuvarom na zidu glinene pećnice.

Nije to baš indijski naan, ali liči. Hleb u Iranu ima dugu tradiciju kao i kod nas.

Većina persijskih hlebova se pravi od brašna, vode, ulja, soli i kvasca. Ukus se može postići dodavanjem susama, Nigela seeds (crnog susama), maka, sušenih začina, kima. Peć za pečenje koja se i danas koristi je glinena peć kod nas poznata kao Tanduri.

Hleb služe uz skoro sve vrste glavnih jela; da li je to fantastičan pilav, jagnjetina ili plavi patlidžan s narom, hleb je uvek pored. I kuvar mi pokazuje pripremu nekih od njihovih jela dok zavlači ruku u vrelu peć da na zidu zalepi ono što smo zajedno umesili. 😊

I iako je ovo priča o hlebu, ne mogu da vam ne kažem da su dani u Muskatu tropski, plaže puste a plivanje i ronjenje neprocenjivi u ovo doba godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *