Viseće bašte

Nisu Vavilonske ali su vertikalne i indoors.  Za vertikalne bašte dato je 1,7 milijardi dolara u svetu. Čitam u najnovijim izveštajima da su investitori nezadovoljni, da im se ulog neće isplatiti. Poveli su se idejom da mogu da uzurpiraju 10.000 godina dugu industriju.

Teoretski vertikalne bašte imaju smisla: koriste 90% manje vode (kažu), mogu da se grade u najsuvljim delovima planete, zbog toga što se nalaze u zatvorenim prostorima izbegavaju se pesticidi i neželjene bakterije i virusi.

S druge strane, biljkama je potrebno 10 puta više svetlosti nego nama, ljudskim bićima, a ta energija je skupa. Solarna energija može da pomogne, ali za jedan ar zelene salate potrebno je 5 ari solarnih panela.

U Holandiji, staklenici uzgoje oko milion tona paradajza godišnje. Bogata je to zemlja. Ima kompjuterski dirigovani proces uzgajanja, softver, veštačku inteligenciju, robotiku, automatizaciju i alternativne izvore energije. Proizvodjači su od farme napravili tehnošku kompaniju i tako su jedino i mogli da dobiju investicije. Niko ne investira u poljoprivredu, nego u tehnologiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *