Stigao satenski, fini, crni pasulj. Zbog svoje čvrstine dobio ime kornjača. Posadila ga 7. maja a skupljala 27. avgusta. Kod mene je dostigao visinu od oko 60 cm i bio je žbunast, nije onaj koji ide uz štap. Takav pasulj se zove čučavac. I rodio bolje nego crveni. Pregršt sitnih crnih zrnaca izgleda beskrajno primamljivo. Čula sam da je ovo bila izuzetna godina za sve pasulje, da su rodili savršeno.
Čitam o poredjenju crnog pasulja sa ostalim pasuljima. I izgleda da je crni bogatiji po svim parametrima. Ima više vlakana, proteina, antioksidanata, molibdena i nekih vitamina.
Zabeleženo je da je prvi put bio u upotrebi pre 7000 godina u Južnoj Americi. Kako i kad je stigao na naše prostore ne znam, ali u Srbiji se ovaj pasulj vodi kao stara sorta.
Evo jedan interesantan recept za meksički pasulj sa youtube-a.
A evo i intervjua sa Ivanom Petrović o matičnoj banci semena i starim sortama, a priča i o čučavcu. 😊
Zdravo
Htela bi zapatim crni pasulj.
Zivim u Kacarevu imam bastu sa puno povrca od kojih je vecina moje seme.
Draga Zoro, nije problem, poslaću vam seme. Da li vi imate neko koje bi da razmenite? Šta gajite? Čega imate najviše i šta uspeva najbolje? Srdačan pozdrav!