Prehrana

Naša zemlja nije obradjivana niti je na njoj bilo šta sadjeno još od osamdesetih godina prošlog veka. To je bila livada koja je redovno košena.

U novembru prošle godine smo zakasnili s jesenjim oranjem. Stigao prvi sneg, i sve do marta je bilo nemoguće izvoditi bilo kakve radove.

Kad je Nikola uzorao prvi put krajem marta, bacio je stajsko djubrivo. Onda malo frezirao zemlju. Onda pao još neki sneg (sećate se onog fantastičnog nitrogena iz atmosfere?). Onda ja bacila džak kamene prašine s obližnjeg kamenoloma (da izvučem vlagu i dodam kalcijum), onda posle nekoliko nedelja bacila kokošiji pelet (italijanska proizvodnja) skoro 20kg na 2 ara, onda još posula kamene prašine koja je preostala.

Kad su semena bila posadjena, prehranjivala sa organskim tečnim djubrivom Microferm (holandska proizvodnja) i Ekosila (ruska proizvodnja). U rasad paprike i paradajza pred sadjenje u rupice dodavala po lopaticu krečnjaka iz Jelen Dola, proizvod se zove TerraCalco i ima da se kupi po apotekama.

Izmedju ovih organskih djubriva, Stoja zalivala rastvorom od koprive, a ja s onim nitrogenskim čajem o kome sam već pisala.

Od anti-pesticida koristila prvenstveno ruke 😊 – skinula hiljade buba zlatica i njihovih beba (Zoran pomogao 😊), koristila rastvor domaćeg mleka i koka-kolu. Ovaj poslednji antipesticid je povoljno delovao na vaši ali ne i na bubu zlaticu. 😊

Nikome nisam smela da kažem, ali evo sad mogu vama 😊, na krompiru sam koristila i hlorid dioksid dezinfekciono sredstvo jer nisam mogla da živim od larvi. (Stoja je primetila da su listovi malo pobledeli i mislila da je to neka bolest.)

Na svakom organskom proizvodu koji sam koristila pisalo je da se može koristiti u svrhu prehrane ali i osnaživanja biljke i podizanje prirodnog imuniteta za borbu protiv napasti.

Sad čekamo da vidimo kakav rod će dati ova godina i trud koji smo svi uložili.

(Na fotografiji: Proizvod koji koristim već godinama i iza kog stojim 100% 😊 )

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *